Geschiedenis Rommelmarkt

Al meer dan 40 jaar is de rommelmarkt van Herwonnen Levenskracht in Hoogerheide een begrip. Van heinde en verre komen koopjesjagers en verzamelaars naar “Het Kloosterhof” om hun slag te slaan. De rommelmarkt kent een lange geschiedenis van sociale betrokkenheid, inzet en samenwerking van een kleurrijke groep vrijwilligers. In het midden van de jaren 70 van de vorige eeuw werd de rommelmarkt voor de eerste keer georganiseerd. Het was één van de activiteiten waarmee geld werd verdiend voor het organiseren van de HL Vakantieweek voor verstandelijk gehandicapte kinderen. Nog steeds is dit het goede doel waar de opbrengst van de rommelmarkt naar toe gaat.

Leo Suijkerbuijk, Toon Jaspers en Jos Cleeren zijn de mannen van het eerste uur. Zij  kwamen met het idee voor het organiseren van een rommelmarkt. Zij zullen toen niet hebben gedacht dat ze de basis legden voor een jaarlijks terugkerend evenement. Suus de Moor heeft hen vanaf het begin geholpen bij de organisatie en later, na het overlijden van Toon Jaspers, ging Suus deel uitmaken van het bestuur. Veel inwoners van de gemeente Woensdrecht zullen zich deze mannen herinneren. Op een oude tractor met daarachter enkele boerenkarren. Eromheen jonge mannen en vrouwen die werden gedirigeerd naar de plekken waar de spullen moesten worden geladen. Een bonte en chaotische stoet van mensen en materialen trok door het dorp en iedereen kon zien dat de voorbereidingen voor de rommelmarkt weer waren begonnen.

Suus en Leo zijn doorgegaan tot 1999. Vanwege hun leeftijd en gezondheidsredenen moesten zij in dat jaar de organisatie overdragen aan de jonge mensen die hen al jarenlang hielpen. Het heeft hen pijn gedaan. Maar het zal hen ook goed hebben gedaan te weten dat hun initiatief tot zo’n evenement is uitgegroeid en zo belangrijk is geworden voor de verstandelijk gehandicapte kinderen uit de Zuidwesthoek. Als kroon op dat werk mochten zij in 1999 uit handen van de burgemeester van Woensdrecht een Koninklijke onderscheiding ontvangen: Ridder in de Orde van Oranje Nassau.…

Over de rommelmarkt valt nog heel veel te schrijven. Dat doen we niet. We nodigen u uit om naar Hoogerheide te komen en zelf te ervaren dat deze rommelmarkt die naam nog echt verdient. Het fenomeen rommelmarkt is in Nederland en elders nagenoeg geheel verworden tot een verzameling handelaren in nieuw en tweedehands. In Hoogerheide in “De Kloosterhof” is dat anders! Als u onze rommelmarkt bezoekt zult u ervaren dat het nog echt rommelen is. De vaste bezoekers weten dat er ook veel leuke curiosa en verzamelitems tussen de spullen te vinden zijn. Dat maakt Hoogerheide zo uniek tussen alle honderden rommelmarkten.

Op zondagmiddag wordt het evenement afgesloten met een veiling van de meer bijzondere spullen. Het betreft dan een aantal curiosa en echte antiquiteiten die uit de ingezamelde spullen zijn geselecteerd en die wat meer waard zijn. Deze spullen worden bij opbod verkocht.

Een laatste opmerking: de organisatie en uitvoering van de rommelmarkt wordt mede mogelijk gemaakt door de bijdrage van een aantal bedrijven uit de gemeente Woensdrecht. Met elkaar brengen zij een bedrag bijeen waarmee een van de grootste kostenposten van de rommelmarkt kan worden gedekt. De sponsors kunt u op deze rommelmarktpagina vinden achter de knop met dezelfde naam.

Tot ziens in “MFC de Kloosterhof”

Een FACEBOOK pagina hebben we ook.