Comité Steenbergen

Een stukje Geschiedenis.

De vereniging Herwonnen Levenskracht werd in 1913 opgericht als instelling van de RK Vakbeweging. De doelstelling van de vereniging was het bestrijden van tuberculose (TBC) onder arbeiders.

Plaatselijke comité’s werden opgericht om geld voor het fonds Herwonnen Levenskracht bijeen te brengen en voor zieken te zorgen.

Herwonnen Levenskracht had een eigen sanatorium, Berg en Bosch gevestigd in Apeldoorn en later in Bilthoven.

Sinds 1948 was ook herstellingsoordenwerk een belangrijke activiteit van Herwonnen Levenskracht.  De psychosociale hulpverlening stond daarbij centraal. Voor dat doel was er in dat jaar de villa Sonnehaert in Austerlitz aangekocht voor moeders van grote gezinnen die in geestelijke nood verkeerden.

In 1958 werd een zelfde oord voor mannen opgericht: Arienshof te Bosch en Duin.

 

Begin jaren zeventig volgde integratie van Herwonnen Levenskracht in het NKV. Dit was een gevolg van een nieuwe doelstelling die Herwonnen Levenskracht op zich had genomen: de strijd tegen de welzijnsnood onder arbeiders.

Op 15 juni 1984 werd besloten tot opheffing van Herwonnen Levenskracht. TBC  als volksziekte was uitgebannen, terwijl het herstellingsoordenwerk in 1977 was overgenomen door de Stichting Herstellingsoorden Herwonnen Levenskracht en het welzijnswerk door het FNV, als voortzetting van het NKV.

Een aantal mensen in West-Brabant besloten als zelfstandige stichting door te gaan en richtten de Stichting Herwonnen Levenskracht West-Brabant op. Onder deze stichting opereren de plaatselijke comité’s  die volkomem zelfstandig werken.

Eén van doe Comité’s is de afdeling  Steenbergen, met als werkgebied:  Steenbergen, Welberg, de Heen, Nieuw- Vossemeer, Kruisland en Dinteloord.

 

Herwonnen Levenskracht Comité Steenbergen.

Herwonnen Levenskracht organiseert tegenwoordig welzijnsactiviteiten voor (langdurig) zieken, mensen met een beperking en eenzamen.

Tevens organiseert comté Steenbergen per jaar 12 bingoavonden, 2 ontspanningsmiddagen en een amusementsmiddag in de gemeente Steenbergen. De opbrengsten van de donatiegelden en de bingoavonden worden gebruikt om andere activiteiten voor de doelgroep te kunnen betalen.

Hoe komt Herwonnen Levenskracht aan de benodigde financiën?

Comité Steenbergen heeft donateurs die jaarlijks een donatie van minimaal € 5,= betalen.  Comité Steenbergen krijgt GEEN  landelijke of gemeentelijke subsidie !

Word ook donateur voor minimaal € 5,= per jaar en steun daarmee de activiteiten die Herwonnen Levenskracht organiseert voor (langdurig) zieken, mensen met een beperking en eenzamen.

Aanmelden als donateur kan via :

Secretariaat:

Toon Konings

Abelenberg  30

4707 MB Roosendaal

0165-529518

E-mail: ajc.konings@ gmail.com.

Vrijwilliger worden:

Wij zijn altijd op zoek naar gemotiveerde medewerkers die geheel belangeloos meewerken aan onze activiteiten. Iets voor U?

Voor meer informatie kunt u altijd terecht bij ons secretariaat.

 

Functie Bestuur: Naam: Adres: Postcode: Plaats: Telefoon: email:
Voorzitter/secretaris Toon Konings Abelenberg 30 4707 MB Roosendaal 0165 – 52 95 18 ajc.konings@gmail.com
Penningmeester/vice-voorzitter Kees Willemen
2e Penningmeester Annie de Regt
Bestuurslid Carin Konings
Bestuurslid Piet Suijkerbuik
Medewerkers:
Michel Jonkers
Kimberly de Koning
Evita Konings
Falco Konings
Diny Machielse
Anja Mulders